top of page

Întrebări frecvente despre casele pasive

 

Ce este o casă pasivă?
- O casă pasivă este caracterizată printr-un grad foarte ridicat de izolaÈ›ie termică care se încadrează în următoarele standarde stabilite de Passivhaus Institut, Darmstadt:
consumul mediu anual de energie pentru încălzire nu depășeÈ™te 15 kWh/mp, sarcina termică anuală nu depășeÈ™te 10W/mp, consumul mediu anual de energie primară nu depășeÈ™te 120 kWh/mp, valoarea punÈ›ilor termice nu poate depăși Ψ=0.01 W/m (practic lipsit de punÈ›i termice), valoarea coeficientului de transfer termic (U) nu depășeÈ™te 0,15 W/(mpK), frecvenÅ£a supraîncălzirilor (temperaturi de peste 25°C) nu depășeÈ™te 10% în perioada de vară.
Interesul pentru eficiență energetică în construcÈ›ii vine pe fondul problemelor legate de încălzirea climatică: consumăm foarte multă energie pentru încălzire iarna È™i pentru răcirea lucuinÈ›elor vara. Toată acestă energie este produsă în mare parte din arderea combustibililor fosili È™i se pierde din cauza izolaÈ›iei slabe a clădirilor.

 

Merită să construiesc o casă pasivă?
- Da! ÎÈ›i va reduce drastic facturile de energie consumată pentru încălzire È™i îÈ›i va oferi un grad sporit de confort termic, păstrând temperatura constantă în casă. 

​

Este omologat sistemul oferit de firma Dia Doxa Folex?
-Da, este agrementat în România È™i susÈ›inut de multiple brevete de invenÈ›ie obÈ›inute în decursul a peste 20 de ani de cercetare în domeniul construcÈ›iilor pasive. Munca lui LaurenÈ›iu Breaz a fost recompensată în repetate rânduri în cadrul unor expoziÈ›ii internaÈ›ionale de profil.

​

Este sănătoasă o casă din elemente de poliuretan?
- Datorită faptului că nu întreÈ›ine dezvoltarea bacteriilor È™i mucegaiului, o casă pasivă din elemente PUR-ICF îÈ›i oferă un mediu ambiant curat, de preferat pentru persoanele predispuse la alergii sau cu probleme respiratorii. 

​

Este o metodă sustenabilă?
- Poliuretanul este obÈ›inut din petrol, dar constituie o utilizare ideală a acestuia. În loc să folosim petrolul pentru ambalaje care vor fi aruncate în mediul înconjurător, noi propunem folosirea acestei resurse pentru construirea unor clădiri durabile, care vor scădea drastic impactul omului asupra mediului neavând nevoie de multă energie pentru climatizare. 

​

Au fost construite alte case de acest fel? 
Da, am construit case pasive È™i extensii de case în judeÈ›ul Cluj, în Paris, iar câteva proiecte sunt în desfășurare. PuteÈ›i vedea mai multe exemple pe pagina Proiecte.

​

Ce beneficii îmi aduce o casă pasivă în raport cu una convenÈ›ională?
- În primul rând, facturi mult mai mici față de o casă obiÈ™nuită. O construcÈ›ie convenÈ›ională generează în mod constant costuri enorme cu încălzirea È™i răcirea - în contextul creÈ™terii preÈ›urilor la gaz È™i energie electrică, acest aspect este fundamental atunci când alegi materialele de construcÈ›ie. În loc să plăteÈ™ti toată viaÈ›a pentru un minim de confort în casă, optează pentru o construcÈ›ie pasivă. În al doilea rând, confort termic obÈ›inut uÈ™or, temperatura rămânând constantă.

​

Va rezista în timp o astfel de casă pasivă?
- Casele pasive din elemente de poliuretan au structura internă de stâlpi din beton ranforsat care se intersectează sub forma unor zăbrele. Odată ce betonul este turnat în reÈ›eaua de canale ale elementelor modulare, se formează structura de rezistență a clădirii.

​

De ce să aleg elementele din poliuretan?
-Pentru că poliuretanul de joasă densitate, cu celule închise, are performanÈ›e extrem de ridicate în ceea ce priveÈ™te nivelul de izolaÈ›ie termică. Este un material versatil care se poate utiliza la o gamă variată de aplicaÈ›ii constructive: acumulatori de energie, sere sau piscine izoterme. Transferul termic pe un perete exterior din elemente de poliuretan este mai mic de 5 W/m2 la o diferență de temperatură interior – exterior 40°C. Elementele modulare PUR-ICF prezintă o conductibilitate termică cu 50% mai mică decât polistirenul.

​

Cât de rezistentă e o casă din elemente de poliuretan?
-Clădirea va avea o structura de monolit datorita faptului ca betonul din planÈ™ee È™i zidăria portanta a unui nivel se toarnă în acelaÈ™i timp. 

 

Cum se comportă în caz de incendiu?
-Spuma poliuretanică de joasă densitate nu întreÈ›ine focul, iar pereÈ›ii se pot acoperi cu diverse plăci (de exemplu de oxid de magneziu) care oferă un grad sporit de protecÈ›ie.

​

Cum procedez ca să construiesc? 
-Firma Dia Doxa Folex vă pune la dispoziÈ›ie doar materialele È™i asistenÈ›a tehnică pentru efectuarea lucrărilor de construcÈ›ie, însă noi nu vom executa efectiv lucrarea. Nu aveÈ›i nevoie de personal special calificat pentru a pune în operă procedeul nostru de construcÈ›ie.

​

Pot folosi aceste materiale în zone cu risc seismic ridicat? Rezistă la intemperii?
-Da. Faptul ca betonul umple structura atât vertical cât È™i oblic asigură structurii o rezistență sporită. Casa realizată din acest material este o construcÈ›ie cu un coeficient mare de durabilitate È™i rezistență la factori externi (apă, vibraÈ›ii, acÈ›iunea vântului, seisme etc.)

​

Oferă izolație fonică acest sistem?
- Da, datorită proprietăților fizico-chimice ale spumei poliuretanice.

​

Ce finisaje pot face?
- Elementele PUR-ICF se asamblează cu mare precizie, fapt din care rezultă un perete drept, plan, care se poate finisa cu uÈ™urință în orice fel.

​

Se poate adapta la orice formă de construcție?
-Da, este un sistem de construcÈ›ie foarte adaptabil care permite realizarea de clădiri înalte, cu orice formă. 


Vă ocupați de proiectarea clădirii?
-Vă punem la dispoziÈ›ie câteva proiecte de case întocmite de un arhitect, dar dacă vă doriÈ›i altceva, noi nu vă putem oferi serviciul de proiectare.

​

Cât costă?
În principiu, o casă pasivă din elemente de poliuretan costă cât una convenÈ›ională, dar nu veÈ›i avea cheltuieli mari pentru climatizare. Pentru o ofertă precisă, trebuie să ne comunicaÈ›i dimensiunile clădirii.

​

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii!

​

​

 

Cere o ofertă personalizată!

Pentru a-È›i face o ofertă cât mai precisă pentru o casă pasivă, avem nevoie de dimensiunile clădirii pe care vrei să o construieÈ™ti, mai ales de dimensiunile spaÈ›iilor vitrate. Acestea influenÈ›ează decisiv numărul de elemente modulare necesare edificiului.

 

 

Sediu: Str. Gării nr. 288 A, Mirăslău, Alba, România​

CUI/CIF: RO 38786046​

Nr. Reg. Com.: J01/99/2018​

Mulțumim!

bottom of page