top of page

Întrebări frecvente despre casele pasive

 

Ce este o casă pasivă?
- O casă pasivă este caracterizată printr-un grad foarte ridicat de izolație termică care se încadrează în următoarele standarde stabilite de Passivhaus Institut, Darmstadt:
consumul mediu anual de energie pentru încălzire nu depășește 15 kWh/mp, sarcina termică anuală nu depășește 10W/mp, consumul mediu anual de energie primară nu depășește 120 kWh/mp, valoarea punților termice nu poate depăși Ψ=0.01 W/m (practic lipsit de punți termice), valoarea coeficientului de transfer termic (U) nu depășește 0,15 W/(mpK), frecvenţa supraîncălzirilor (temperaturi de peste 25°C) nu depășește 10% în perioada de vară.
Interesul pentru eficiență energetică în construcții vine pe fondul problemelor legate de încălzirea climatică: consumăm foarte multă energie pentru încălzire iarna și pentru răcirea lucuințelor vara. Toată acestă energie este produsă în mare parte din arderea combustibililor fosili și se pierde din cauza izolației slabe a clădirilor.

 

Merită să construiesc o casă pasivă?
- Da! Îți va reduce drastic facturile de energie consumată pentru încălzire și îți va oferi un grad sporit de confort termic, păstrând temperatura constantă în casă. 

Este omologat sistemul oferit de firma Dia Doxa Folex?
-Da, este agrementat în România și susținut de multiple brevete de invenție obținute în decursul a peste 20 de ani de cercetare în domeniul construcțiilor pasive. Munca lui Laurențiu Breaz a fost recompensată în repetate rânduri în cadrul unor expoziții internaționale de profil.

Este sănătoasă o casă din elemente de poliuretan?
- Datorită faptului că nu întreține dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului, o casă pasivă din elemente PUR-ICF îți oferă un mediu ambiant curat, de preferat pentru persoanele predispuse la alergii sau cu probleme respiratorii. 

Este o metodă sustenabilă?
- Poliuretanul este obținut din petrol, dar constituie o utilizare ideală a acestuia. În loc să folosim petrolul pentru ambalaje care vor fi aruncate în mediul înconjurător, noi propunem folosirea acestei resurse pentru construirea unor clădiri durabile, care vor scădea drastic impactul omului asupra mediului neavând nevoie de multă energie pentru climatizare. 

Au fost construite alte case de acest fel? 
Da, am construit case pasive și extensii de case în județul Cluj, în Paris, iar câteva proiecte sunt în desfășurare. Puteți vedea mai multe exemple pe pagina Proiecte.

Ce beneficii îmi aduce o casă pasivă în raport cu una convențională?
- În primul rând, facturi mult mai mici față de o casă obișnuită. O construcție convențională generează în mod constant costuri enorme cu încălzirea și răcirea - în contextul creșterii prețurilor la gaz și energie electrică, acest aspect este fundamental atunci când alegi materialele de construcție. În loc să plătești toată viața pentru un minim de confort în casă, optează pentru o construcție pasivă. În al doilea rând, confort termic obținut ușor, temperatura rămânând constantă.

Va rezista în timp o astfel de casă pasivă?
- Casele pasive din elemente de poliuretan au structura internă de stâlpi din beton ranforsat care se intersectează sub forma unor zăbrele. Odată ce betonul este turnat în rețeaua de canale ale elementelor modulare, se formează structura de rezistență a clădirii.

De ce să aleg elementele din poliuretan?
-Pentru că poliuretanul de joasă densitate, cu celule închise, are performanțe extrem de ridicate în ceea ce privește nivelul de izolație termică. Este un material versatil care se poate utiliza la o gamă variată de aplicații constructive: acumulatori de energie, sere sau piscine izoterme. Transferul termic pe un perete exterior din elemente de poliuretan este mai mic de 5 W/m2 la o diferență de temperatură interior – exterior 40°C. Elementele modulare PUR-ICF prezintă o conductibilitate termică cu 50% mai mică decât polistirenul.

Cât de rezistentă e o casă din elemente de poliuretan?
-Clădirea va avea o structura de monolit datorita faptului ca betonul din planșee și zidăria portanta a unui nivel se toarnă în același timp. 

 

Cum se comportă în caz de incendiu?
-Spuma poliuretanică de joasă densitate nu întreține focul, iar pereții se pot acoperi cu diverse plăci (de exemplu de oxid de magneziu) care oferă un grad sporit de protecție.

Cum procedez ca să construiesc? 
-Firma Dia Doxa Folex vă pune la dispoziție doar materialele și asistența tehnică pentru efectuarea lucrărilor de construcție, însă noi nu vom executa efectiv lucrarea. Nu aveți nevoie de personal special calificat pentru a pune în operă procedeul nostru de construcție.

Pot folosi aceste materiale în zone cu risc seismic ridicat? Rezistă la intemperii?
-Da. Faptul ca betonul umple structura atât vertical cât și oblic asigură structurii o rezistență sporită. Casa realizată din acest material este o construcție cu un coeficient mare de durabilitate și rezistență la factori externi (apă, vibrații, acțiunea vântului, seisme etc.)

Oferă izolație fonică acest sistem?
- Da, datorită proprietăților fizico-chimice ale spumei poliuretanice.

Ce finisaje pot face?
- Elementele PUR-ICF se asamblează cu mare precizie, fapt din care rezultă un perete drept, plan, care se poate finisa cu ușurință în orice fel.

Se poate adapta la orice formă de construcție?
-Da, este un sistem de construcție foarte adaptabil care permite realizarea de clădiri înalte, cu orice formă. 


Vă ocupați de proiectarea clădirii?
-Vă punem la dispoziție câteva proiecte de case întocmite de un arhitect, dar dacă vă doriți altceva, noi nu vă putem oferi serviciul de proiectare.

Cât costă?
În principiu, o casă pasivă din elemente de poliuretan costă cât una convențională, dar nu veți avea cheltuieli mari pentru climatizare. Pentru o ofertă precisă, trebuie să ne comunicați dimensiunile clădirii.

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii!

 

Cere o ofertă personalizată!

Pentru a-ți face o ofertă cât mai precisă pentru o casă pasivă, avem nevoie de dimensiunile clădirii pe care vrei să o construiești, mai ales de dimensiunile spațiilor vitrate. Acestea influențează decisiv numărul de elemente modulare necesare edificiului.

 

 

Sediu: Str. Gării nr. 288 A, Mirăslău, Alba, România​

CUI/CIF: RO 38786046​

Nr. Reg. Com.: J01/99/2018​

Mulțumim!

bottom of page